Konzervant
- Naše cena s DPH
- 255,00 Kč/ks
Varianty
Popis
Charakteristika: Jde o směs organických kyselin s konzervačním účinkem na nosiči známým pod svým systematickým názvem propan-1,2-diol (též 1,2-dihydroxypropan, methylethylglykol, nebo methylethylenglykol). Je to organická sloučenina, viskózní kapalina bez barvy a zápachu, mísitelná s vodou. Tento nosič konzervačních látek nemá žádný vliv na ryby. Používá se také v potravinářském průmyslu, např. při výrobě džusů, limonád, aj.
Konzervant Carp má schopnost vázat ve výrobku vodu, takže výrobek i po částečném vysušení ( asi na 25% vlhkosti ) působí "vlhkým dojmem". Je stále částečně pružný, velmi tuhý, ale propichnutelný jehlou, či snadno vrtatelný. Dalším sušením vám však nakonec vyschne úplně "na kost".
Hmotnost 1 l konzervantu Carp je cca 1,2 kg.
Bezpečnostní při práci s konzervantem: Přesto, že nejde o příliš silný koncentrát, ani významě nebezpečnou chemikálii, zacházejte s konzervantem obezřetně. Uskladněte ho z dosahu dětí! Neskladujte s potravinami! Při potřísnění si umyjte ruce mýdlem! Při náhodném požití zapijte mlékem pro jeho neutralizaci a vyvolejte zvracení, případně vyhledejte lékaře.
Použití: Tento konzervant používejte jen ke konzervaci výrobků pro sportovní rybolov! Nepoužívat ke konzervaci suchých, sypkých směsí - krmítkovek, method mixů - je to zbytečné, jsou konzervovány tím, že neobsahují vodu. Používejte pouze do tekutých směsí, mokrých těst, pelet a boilies, které chcete déle uchovávat v zavlhlém stavu. Vařením v páře se u konzervantu Carp nesnižuje jeho konzervační účinek. Při delším vaření výrobku ve vodě se ale může částečně vyluhovat z jeho povrchové vrstvy a ta pak následně časem zplesnivý.
Mokré výrobky, které chcete uchovávat v uzavřených obalech, je nutné pře uzavřením vysušit cca na 20 - 25 % vlhkost. U velmi mokrých výrobků ( vlhkost nad 30 % ) konzervant jen prodlužuje dobu skladovatelnosti, která se bude odvíjet od okolní teploty, nekonzervuje však takový výrobek trvale na 100 %.
Ideální, dlouhodobé konzervace dosáhnete pokud výrobky necháte před zabalením cca 1 - 2 týdny proschnout v přepravkách na ovoce ( dle okolní teploty, ale bez umělého tepla a přímého slunce! ). Vlhkost u výrobky by měla klesnout na cca 25 % ( výrobek je hodně tuhý a jen mírně vlhký ). Pokud je nechcete dále sušit, můžete je zabalit do PVC obalů.
Důležitá je pak teplota a doba při skladování. Pro dlouhodobé skladování ( 3 a více měsíců ), v uzavřených PVC obalech, skladujte nejlépe do 10 - 15 °C. Krátkodobě ( 1 - 3 měsíce ) do 20 °C. U plně vysušených výrobků, v prodyšných obalech se doba skladovatelnosti významě prodlužuje. Jen pozor na moly, rádi suché výrobky napadají a konzervant jim nevadí.
Doporučené dávkování: